utorok 13. apríla 2010

Fototechnika na svadbe

Zákazníci sa často právom pýtajú, akou technikou fotím, či mám aj záložné telo a ako dlho sa už vlastne venujem foteniu? Fotím síce už od svojich štrnástich rokov, no vážnejšie aktívne (profesionálne) fotografujem skoro 5 rokov.


Mojím najobľúbenejším telom je aktuálne 21 Mpix Canon EOS 5D Mark II ktorý je ideálny pri fotení v zlých svetelných podmienkach a hodí sa aj na fotenie portrétov, pri ktorých chcem dosiahnuť malú hlbku ostrosti (teda to pekne rozmazané pozadie). Objektívy sú alfou a omegou pri fotení svadby a mali by mať čo najlepšiu svetelnosť, preto fotím s dvomi profesionálnymi objektívmi Canon EF 24-70 F2,8 L a Canon EF 70-200 F2,8L ktoré sú nielen ostré a svetelné, ale sú aj odolné a konštrukčne prispôsobené dlhodobému používaniu. 

Bez blesku to vždy nejde a preto najmä v zložitých svetelných podmienkach pri poludňajšom slnku a tiež v interiéroch pri zmiešanom osvetlení používam výkonný blesk Canon Speedlite 580 EX II. Ak by náhodou predsa len niečo zlyhalo, nosím ešte záložný fotoaparát Canon EOS 40D a k nemu príslušné objektívy.


K svadobným fotografiám patria aj zábery obrúčok, či detailov svadobnej kytice, alebo svadobných šiat. Na tento účel veľmi dobre poslúži makro objektív Canon s ohniskom 100mm a dobrou svetelnosťou F2,8. 

Ešte rada na záver: ak Vám niekto ponúka fotografické služby (a zvlášť fotenie svadby) informujte sa či má aj záložný fotoaparát pre prípad pruchy. Pretože svadba je jedinečný okamih v našom živote a pri jeho zachytávaní netreba nič nechať na náhodu.

2 komentáre:

  1. Myslím, že vela fotografov nema založny fotoaparat.
    DV

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no to je bohužiaľ ich hazard, nevedomosť a pokúšanie čerta:)
    ja si to nedovolím ani pri fotení v ateliéri - byť bez zálohy nie to ešte pri svdbe...

    OdpovedaťOdstrániť